معامله ۸۲ میلیون دلار در بازار ارز تجاری امروز (پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳) وزیر صنعت، معدن و تجارت با وزیر انرژی عمان دیدار و گفت‌و‌گو کرد (۴ بهمن ۱۴۰۳) ۷۰درصد کارگران نسخه قرارداد ندارند وزیر نیرو: تابستان ۱۴۰۴ قطعی برق نخواهیم داشت بی‌برقی، ۲۵۰ همت خسارت به بخش صنعت وارد کرد طرح جدید مرکز آمار ایران برای محاسبه دقیق تعداد زائران در خراسان رضوی + فیلم نرخ سکه از مرز ۶۰ میلیون تومان عبور کرد (۴ بهمن ۱۴۰۳) تکلیف پوشش بیمه موتورسواران در روز‌های بارانی به کجا رسید؟ ۱۲۵ میلیون دلار در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران معامله شد مجلس با کاهش مبلغ وام ساخت مسکن به ۶۵۰ میلیون تومان مخالفت کرد عرضه اولیه یک شرکت مشهدی در بورس، دوشنبه آینده (۸ بهمن ۱۴۰۳) | حسابمان را برای عرضه اولیه «محتشم» چقدر شارژ کنیم؟ تاثیر نظافت صنعتی بر افزایش بهداشت و ایمنی محیط کار و کارکنان بیش از پنج هزار و ۸۰۰ تن گوشت تنظیم‌بازار در خراسان رضوی توزیع شد تهرانی‌ها ۲برابر الگو، مصرف آب دارند | هر تهرانی در شبانه‌روز، ۲۵۰ لیتر آب مصرف می‌کند لزوم همکاری دولت در ساخت مسکن کارگری افزایش قیمت طلا و سکه در مشهد | سکه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان گران‌تر شد (۴ بهمن ۱۴۰۳) بررسی قیمت امروز خودرو‌های خارجی در بازار آزاد (۴ بهمن ۱۴۰۳) قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۴ بهمن ۱۴۰۳) | ساینا ۴۷۷ میلیون تومان رقم تخفیف نمایشگاه‌های بهاره امسال مشخص شد | برگزاری نمایشگاه بهاره از ۱۰ تا ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ دلار وارد کانال ۸۳ هزار تومان شد | جهش طلا به کانال ۵.۵ میلیون تومان (۴ بهمن ۱۴۰۳) صادرات ۴۹۳ هزار تن محصولات کشاورزی خراسان رضوی به کشور‌های خارجی رشد طلا در سایه تعرفه‌گذاری‌های جدید ترامپ با حذف ارز نیمایی، ارز مسافرتی با چه نرخی عرضه می‌شود؟ ویدئو | قیمت دلاری مسکن با لحاظ «افت قدرت خرید دلار» چقدر است؟ ناترازی انرژی تولیدات کاشی و سرامیک را کاهش داده است کاهش ارزش گمرکی ۱۰مدل خودرو وارداتی | خودروهای خارجی ارزان می‌شوند؟ نبض ناموزون صنعت در آذر ۱۴۰۳ | تولید کاهش یافت فعالان اقتصادی مشهد و خراسان رضوی، میزبان معاون وزیر امور خارجه | تأکید بر ضرورت جدایی اقتصاد و تجارت از تحولات سیاسی قیمت امروز میوه و صیفی‌جات در مشهد (۴ بهمن ۱۴۰۳) | لیموشیرین در میادین تره‌بار مشهد کیلویی ۲۵ هزار تومان
سرخط خبرها

رج بی‌ارج | فرش دست‌باف ایران مدت‌هاست در کماست

  • کد خبر: ۱۱۹۳۱۱
  • ۰۸ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۵:۵۳
رج بی‌ارج | فرش دست‌باف ایران مدت‌هاست در کماست
سال گذشته مجموع صادرات فرش ایران ۶۴ میلیون دلار بوده که در مقایسه با دهه ۷۰ که این رقم ۲ میلیارد دلار بوده است، نشان‌دهنده افول صنعت فرش دست‌باف است.

طنین همتی| شهرآرانیوز، دیگر از رونق و اوج گیری صادرات در بازار فرش دست‌باف ایران خبری نیست. اگر در سالیان گذشته حجم صادرات فرش دست‌باف در سبد صادرات غیرنفتی ایران حرفی برای گفتن داشت، آمار‌ها از روند نزولی صادرات دست‌کم در یک دهه گذشته در ایران خبر می‌دهد.

دلایل مختلفی بازار صادرات فرش را تحت‌تأثیر قرار داده و تحریم فقط یکی از سد‌های صادرات است. حضور رقبای قدرتمند از سوی کشور‌های همسایه، تنوع‌نداشتن طرح‌ها و شناسایی‌نشدن سلیقه مصرف‌کننده، قاچاق و سایر عوامل داخلی در تولید فرش، این بازار را تحت‌تأثیر قرار داده است.

عبدالله احراری، عامل توسعه شبکه ملی دست‌بافته‌های داری خراسان‌رضوی، با بیان اینکه فرش ایران مدت‌هاست در کماست، گفت: سال گذشته مجموع صادرات فرش ایران ۶۴ میلیون دلار بوده است که اگر با دهه ۷۰ مقایسه شود، آن زمان ۲ میلیارد دلار بوده است و این نشان‌دهنده افول صنعت فرش دست‌باف است.

وی افزود: تقریبا انبار اغلب تولیدکنندگان مملو از فرش دست‌باف است و بسیاری از تولیدکنندگان وام گرفتند به این امید که در ماه‌های دیگر وضعیت بازار فرش و صادرات آن بهتر شود، اما دریغ که هرچه می‌گذرد، خبری از رونق در این بازار نیست و تولیدکنندگان خرد درحال جمع‌کردن حرفه خود هستند.
احراری به این نکته اشاره کرد که مواد اولیه بسیار گران است و بافنده هم باتوجه‌به توان تولیدکننده و دستمزد‌هایی که پرداخت می‌شود، انگیزه کارکردن ندارد.

وی تأکید کرد: سیاست اینکه ما به‌جای ماهی‌دادن ماهیگیری به افراد یاد دهیم، به‌طور عملی انجام نمی‌شود و باعث شده است با پرداخت بسته‌ها و یارانه‌های نقدی، بافندگان گذران زندگی کنند و تمایلی به بافت فرش ندارند. این درحالی است که رئیس مرکز ملی فرش در چند روز گذشته در خبر‌ها اعلام کرده بود ۲ میلیون بافنده داریم، اما به‌جرئت می‌توان گفت ۶۰ درصد این آمار صحت ندارد. اکنون تعداد بافندگان فرش که فصلی یا دائم کار می‌کنند، کمتر از یک‌میلیون نفر است.

فرش‌های دست‌بافت‌گونه، رقیب جدی فرش دست‌باف ایران

به‌گفته عامل توسعه شبکه ملی دست‌بافته‌های داری خراسان‌رضوی، متأسفانه چالش‌های فرش دست‌باف نه‌تن‌ها کم نشده است، بلکه روزبه‌روز بیشتر هم می‌شود. ورود فرش‌های دست‌باف‌گونه حتی در چندصدمتری مرکز ملی فرش که با بنر‌های بزرگ تبلیغاتی ترویج خرید فرش دست‌باف‌گونه می‌کنند نیز به چشم می‌خورد. این نوع فرش‌ها طرح و نقش فرش دست‌باف را می‌ربایند و کپی‌برداری می‌کنند و به خورد مصرف‌کننده می‌دهند که این یک رقیب جدی برای فرش اصیل دست‌باف است.

واردات فرش افغان در بازار داخلی بیداد می‌کند

احراری با تأکید بر اینکه واردات فرش افغان بیداد می‌کند، گفت: بخش‌های عمده‌ای از بازار فرش را فرش‌های قاچاق افغانستانی تشکیل داده و حتی به مرکز ملی فرش و وزارت صمت هم اطلاع داده شده است. این موضوع فقط در بازار مشهد نیست، در همه بازار‌های کشور هم به چشم می‌خورد. حتی بازار تهران مملو از این فرش‌هاست، هرچند بازرسان به این بازار وارد شدند، اما هیچ اقدام مفیدی انجام نشد.

بی‌گره‌بافی یکی دیگر از معضلات فرش دست‌باف

به‌گفته احراری، بی‌گره‌بافی یکی دیگر از معضلات در حوزه فرش دست‌باف است که حدود دو سال است این روش بافتن مرسوم شده است. اگر چندوقت قبل استفاده از ربات در چند شهر محدود بود، امروزه در بیشتر شهر‌ها ربات است و به‌صورت قاچاق می‌بافند و به اسم دست‌باف روانه بازار می‌کنند.
وی افزود: الیاف مصنوعی و مواد اولیه نامرغوب هم که در بازار پر است و از طرفی، برای واردات مواد اولیه مرغوب فرش به کشور کوچک‌ترین اقداماتی انجام نمی‌شود و تعرفه ۲۶ درصدی بر واردات ابریشم باعث شده است جامعه فرش ضربه بخورد.

هر مترمربع اجاره غرفه در نمایشگاه فرش، ۶۵۰ هزار تومان

عامل توسعه شبکه ملی دست‌بافته‌های داری خراسان‌رضوی گفت: در نمایشگاه پیشرو فرش دست‌باف که اواخر مردادماه آغازبه‌کار می‌کند، هر مترمربع اجاره غرفه در نمایشگاه ۶۵۰ هزار تومان است و ساعت کاری نمایشگاه از ۹ صبح تا ۴ بعدازظهر است که اصلا ساعت خوبی برای برگزاری نمایشگاه نیست. آن‌هم برای تولیدکننده در شرایطی که رکود در این بازار حاکم است، اصلا صرفه اقتصادی ندارد.

این موضوع باعث شده بافندگان فرش تمایلی به حضور در این نمایشگاه نداشته باشند، درحالی‌که سازمان میراث فرهنگی متولی صنایع دستی، نمایشگاه‌های رایگان برای فعالان صنایع دستی در نظر می‌گیرد، اما متأسفانه برای فرش دست‌باف هیچ امتیازی در نظر گرفته نمی‌شود. جامعه فرش دست‌باف معترض به سیاست‌های در نظر گفته شده برای این صنعت است که امیدواریم نتایج مثبتی را رقم بزند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->